Elhunyt Margit Sandemo – Véget ért a Jéghegyek népe

Margit Sandemo norvég-svéd írónő szeptember 1-én, szombat éjjel, 94 éves korában elhunyt. „Nagy fájdalommal tudatjuk, hogy Margit Sandemo örök álomra szenderült” – adta tudtul a család egy újsághír révén.

Margit Sandemo

Margit Sandemo 1924. április 23-án született. Leginkább nagysikerű regénysorozata, a Jéghegyek népe révén vált ismertté. Művei szereplői erős női karakterek, továbbá gyakorta megjelennek regényeiben a természetfeletti és a romantikus elemek.

Margit Sandemo nem publikált 40 éves kora előtt, bár állítása szerint ekkor már 30 kész történet volt a fejében. 1964-ben küldte el első regényét egy kiadónak. Ott azonban azzal a válasszal szembesült, hogy első műve sokkal inkább illene egy magazinba folytatásos regényként. Ennek az alkotásnak A harag éjszakája volt a címe.

Egy családregény-sorozat

Karrierjében a legfontosabb esemény az volt, amikor a Bladkompaniet könyvkiadó igazgatója megkérdezte tőle, hogy volna-e kedve családregény-sorozatot írni.

Margit Sandemo ezt a felkérést két éven át elutasította, ám 1980-ban mégis elkezdte írni a Jéghegyek népe regényfolyam első kötetét. Az írónő azt mondta, hogy ez olyan élmény volt számára, mintha valaki más mesélt volna az ő szavain keresztül, amikor a könyveket írta, mintha valaki ki akart volna csalogatni valamit, ami aztán a lényén áramlott keresztül.

A sorozat végül 47 kötetes lett. Hat alkalommal került kiadásra, 40 millió példányban kelt el.

2002 után Svédországban

Margit Sandemo élete különböző periódusaiban Svédországban és Norvégiában is élt, de 2002-ben végleg Svédországban telepedett le. Svédül írt a norvég-svéd beszélt nyelv jellegzetes fordulataival, de a könyvei elsőként norvég fordításban jelentek meg.

Hosszú bibliográfiája több mint 165 címet tartalmaz, beleértve néhány valódi krimit is. Önéletrajza Életöröm címmel 2010-ben jelent meg.

Családja egy sajtóközleményben a következőket tudatta: „Nagy fájdalommal tudatjuk, hogy Margit Sandemo örök álomra szenderült skånei otthonában.”

Az írónő 94 éves volt. Többek között két fiát hagyta maga után.

A cikket fordította: Franky Silver

Forrás: Expressen.se