Alexandr Szergejevics Puskin

Alexandr Puskin Alexandr Szergejevics Puskin (1799. Június 6. – 1837. Február 10.), illetve az orosz naptár szerint (1799. Május 26.-1837. Január 29.), a romantikus korszak egyik legmeghatározóbb orosz írója.

Sokak szerint a legnagyobb orosz költő, és a modern orosz irodalmi nyelv megteremtője.

Élete és munkássága

Édesapja Szergej Lvovich Puskin (1767 – 1848) az orosz nemesség egyik kiváló családjából származott, melynek ága a XII. századig vezethető vissza.

Édesanyja Nagyezsda Ossipovna Gannibal (1775-1836) akinek nagyapja Abram Petrovics Gannibal, Nagy Péter cár abbesszín tisztje. Az ő révén Puskinnak afrikai vér is csörgedezik ereiben.

Puskin 1799-ben született Moszkvában. Az első versét 15 évesen publikálta, és mire a Szentpétervárhoz közeli rangos Carszkoje szelo-i líceum első osztályát befejezte, az orosz irodalmi közönség már széles körben elismerte Puskin tehetségét.

Az iskola elvégzése után a szellemi kultúra fővárosába, Szentpétervárra ment, ahol 1820-ban kiadta első hosszú versét, a Ruslan és Ludmilla-t, melyet sok vita ért a témáját és stílusát tekintve. Mivel egymás után születtek lázító hangvételű költeményei, a társadalmi reform elkötelezett híve lett, valamint az irodalmi radikálisok egyik szóvivőjeként is felbukkant, a cár végül 1820-ban száműzte a fővárosból.

1823-ig Chisnauban élt, ahol két romantikus verset írt, a Kaukázusi fogoly és a Bahcsiszeráji szökőkút, melyek meghozták számára az elismerést.

Szentpétervárra csak 1826-ban mehetett újra vissza, mikor I. Miklós cár lépett trónra. 1830-ban feleségül vette az akkor 18 éves szépséget, Natalja Nyikolajevna Goncsarovát. Négy gyermekük született, két fiú és két lány.

1831-ben ismerkedett meg Gogollal, akivel haláláig jó barátságban volt. 1837-ben, egy párbaj során halt meg Szentpéterváron.

Híresebb költeményei

Óda a szabadsághoz
Téli este
A fogoly
Téli utazás
Prózai és verses prózai művei
Nagy Péter szerecsene
Ruszlán és Ludmila
A kaukázusi fogoly
A bahcsiszeráji szökőkút
Anyegin
A kapitány lánya
A pikk dáma
Dubrovszkij
Drámái
Borisz Godunov
Mozart és Salieri
Lakoma pestit idején
A fukar lovag
A kővendég

Ezeken kívül még számos meséket, valamint egy értekezést is írt a Pugacsov felkelés története címmel.