Alexandre Dumas

 

 

Alexander Dumas

Alexandre Dumas, született Dumas Davy de la Pailleterie (1802. Július 24.-1870. December 5.) egyik olyan francia író, kinek regényeit a világon a legszélesebb körben olvassák, és aki a kalandokkal teli történelmi regényeiről volt ismert.

Számos regénye, beleértve a Monte Cristo grófja, A három testőr, a 20 év múlva, és a Bragelonne Vicomte eredetileg folytatásos regények voltak. Írt még színdarabokat, újságcikkeket, melyek mellett termékeny tudósító volt.

Alexandre Dumas szegény sorba született, kinek nagyapja egy francia nemes, nagyanyja pedig egy haiti rabszolga volt.

 

Gyermekkora

 

Alexandre Dumas a franciaországi Villers-Cotterets-ben született. Édesapja Thomas-Alexandre Dumas, édesanyja Marie-Louise Élisabeth Labouret.

Alexandre Dumas 4 éves korában veszítette el édesapját, özvegy édesanyja pedig nem tudta támogatni fia tanulmányait, aki mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került.

Édesanyja elbeszélései alapján, melyek édesapjának I. Napóleon uralma alatti bátorságáról szóltak inspirálta Alexandre Dumas élénk fantáziáját.

1822-ben a monarchia visszaállítása után a 20 éves Alexandre Dumas Párizsba költözött, ahol Fülöp Lajos herceg Palais Royal irodájában dolgozott.

 

Karrier

 

Párizsban tartózkodásának ideje alatt elkezdett magazinoknak, és színházaknak színdarabokat írni. Első színdarabját a III. Henrik és Udvartartása (1829) elismeréssel fogadták.

A következő évben a második színdarabját (Christine) ugyan ilyen népszerű lett. 1830-ban Alexandre Dumas részt vette a forradalomban, melyben elűzték X. Károlyt, és helyébe Alexandre Dumas korábbi munkaadója Fülöp Lajos lépett.

Ezekben az években Alexandre Dumas fényűző életmódot folytatott Párizs mellett lévő Monte Cristo nevű kastélyában, ami állandóan tele volt olyan emberekkel, akik kihasználták az író bőkezűségét, és minek révén sokszor vált fizetésképtelenné.

Később Fülöp Lajos elűzése után Louis-Napóleon Bonaparte nem fogadta kegyeibe Alexandre Dumas-t, aki 1851-ben először Brüsszelbe, Belgiumba menekült, hogy elkerülje hitelezőit, majd onnan Oroszországba utazott, ahol a francia volt a második nyelv, és ahol az ő írásai rendkívül népszerűek voltak.

Alexandre Duma sikerei és arisztokratikus háttere ellenére a vegyes származása kihatással volt egész életére. 1840 Február 1.-én feleségül vette Ida Ferrier (1811-1859) színésznőt, de továbbra is fenntartotta más nőkkel való kapcsolatait, melyekből legalább négy törvénytelen gyermek született.

Közülük az egyik, aki apja után szintén az Alexandre Dumas nevet kapta, és kinek édesanyja Marie-Laure-Catherine Labay (1794-1868) egy szabó volt, édesapja nyomdokaiba lépve szintén híres regény és drámaíró volt. Mivel a nevük és foglalkozásuk is azonos volt, ezért az apát gyakran nevezték Alexandre Dumas pére-nek (id.), a fiát pedig Alexandre Dumas fils-nek (ifj). Alexandre Dumas történeteit közel 100 nyelvre fordították le, és több mint 200 film készült belőlük.