Bibliofil kötetek

 

Az olvasás és a könyvek szeretete az új kor vívmányainak – az internetnek és a televíziónak – tömegeket elvonó térhódítása mellett is megmaradt.

antikvár könyv

Az új könyvek jelentős piaca mellett az antik könyv és a régebbi kiadású könyvek iránti igény sem elhanyagolható. A nem új könyvek iránt érdeklődő szegmens igényeinek kiszolgálására szakosodtak az antikváriumok. Az antikváriumok forgalmának igen tisztességes részét képezi az antikvár könyv kereskedelme, azonban a régi és a használt könyv még így is nagyobb szeletet hasít ki a forgalomból.

Az antikvár könyv, régi könyv, használt könyv közötti határvonal helyenként igencsak összemosódik, a gyűjtők számára azonban ez ritkán gördít akadályt a vásárlás elé. Az antikvár könyv beszerzését az antikváriumok leginkább hagyatékok, gyűjtemények felvásárlása útján szerzik be az olvasók, gyűjtők igényeinek kielégítésére. A könyvek mint a tudás, kultúra, művészet értékeinek hordozói több ezer év felhalmozott tudását őrzik. Az antikvár könyv sok esetben a benne rejlő tudáson keresztül akár az olvasó életét is megváltoztathatja.

Előfordulhat, hogy az orvostudomány képtelen segíteni, azonban egy antikvár könyv, ősi természetgyógyászati gyűjtemény, kiadvány megadja a megoldást az egészség útjára való visszatéréshez. Régi lexikon, néprajzi, vallási antikvár könyv is lehet lebilincselő olvasmány az érdeklődő számára. A klasszikus szépirodalom, kalandregény, gyermek- és ifjúsági regény szintén megtalálható az antikvár könyv palettáján.

Az internet is segíti a gyűjtőket az antikvár könyv beszerzésében, hiszen az online antikvárium üzletek jóval szélesebb kínálatot prezentálnak egy hagyományos kereskedés választékához képest. A hagyományos antikváriumban való antikvár könyv és a böngészés élményével azonban nem vetekszik a netes válogatás. Az régi szerzők tollából csorbítatlanul kikerülő művek, az első kiadások az antikvár könyv gyűjtők számára igen nagy becsben vannak tartva, az otthoni könyvtárak polcain a díszhelyre kerülhetnek. Az antikvár könyv mellett azonban a régi és a használt könyvek is igen keresettek.

Az új könyvhöz képest az antikvár könyv alacsonyabb ára mellett a másik előny, hogy a könyvesboltokban már nem kapható művek beszerzésére is nagyobb esély kínálkozik az antikváriumokban. Gyermektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatja a neki tetsző olvasmányt az antikvár könyv hagyományos és online kereskedéseiben. Az olvasás öröme és a tudás mérhetetlen tárháza mindenkinek rendelkezésére áll, legyen az új, régi, használt vagy antikvár könyv, hiszen kultúra és tudás nélkül a társadalom hosszú távú túlélése nincs biztosítva. Az újabb generációk nevelése az olvasás és a tudás megszerzésének igényére sarkalatos kérdés, hiszen sok embertársunknak már a telefonja is okosabb, mint ő maga.