Régiségek és gyűjtők

 

antikvár

Az antikvár szó magyarországi alkalmazása leginkább a könyvekre vonatkozik, külföldön elterjedtebb használata azonban a régiségek – bútor, festmény, más műalkotások – körére is kiterjed.

Az antikvár Magyarországon leginkább a használt könyv kereskedelemmel összefüggésben használt kifejezés, de más régiségeknél is felmerül a fogalom. Most csak az antikvár könyvekhez kapcsolódó témakört érintem, az antikváriumok és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységeken keresztül ezek hasznosságát szeretném taglalni.

Az antikvár könyvekben rejlő tudásanyag közel sem elavult. A mai modern technológiák is részben ezen antikvár könyvek elsárgult lapjainak köszönhetik felfedezésüket, hiszen akár egy új technológia, akár a hagyományos orvoslás a vizsgálat tárgya, elődeink bevált tapasztalati tudásával sok esetben évek munkáját spórolhatják meg a kutatók. Jó példa erre a régi füvesasszonyok gyógymódjai, amelyeket a mai természetgyógyászat sok esetben maga is használ, esetleg ötvözi a modern kutatások vívmányaival.

Az antikvár könyvek hasábjain az igazi történelem is helyet kap, népünk valós történetének emlékei is fellelhetők az antikváriumok polcain.

Az antikvár könyvek egy másik szegmense, a könnyed és a klasszikus irodalom a művészetek terén adhat maradandó élményt, tudást az érdeklődők részére. Az antikváriumokban kínálatában szereplő könyvek egy része nem feltétlenül az antikvár kategóriát erősíti, hiszen a viszonylag friss, néhány hónapos, egy-két éves kötetek is megtalálhatók a polcokon.

A kötelező olvasmányok sok esetben már kivonatolt formában kaphatóak a boltokban, ám az antikvár könyvek között az eredeti kiadások reprint változatai sokszor gazdaságosabb, de eredetivel megegyező formában elérhetőek.

A gyűjtők is szívesen kutakodnak a polcokon, egy első kiadású antikvár könyv fellelése vagy egy dedikált példány birtoklása, egy sorozat hiányzó tagjának beszerzése jó befektetésnek is bizonyulhat. Gyermekkorunk remekei az indiános és lovagregények, a sci-fi klasszikusok, Mark Twain művei gyermekeink részére is élményt jelenthetnek, azonban az egyszerűsített kiadások nem nyújthatják ugyanazt az élményt, mint az eredetiek. Az antikvár könyv már meglétével is ajándék, amit még sokaknak meg kell tanulni megbecsülni.