Fővárosi lelőhelyek

 

Az olvasóközönség az új könyvek mellett az antik, régi és használt könyvek palettájáról is szívesen csemegézget. Az antikvárium Budapesten a folyamatosan növekvő igények kielégítése céljából jött létre.

Antikvárium Budapesten

Antikvárium Budapesten már közel kétszáz éve működik, a polgárság és az egyetemi diákok kiszolgálása volt az elsődleges célközönsége a korai kereskedéseknek. A XX. században azonban az írástudók számának növekedésével az antikvárium Budapesten és az egész országban egyre nagyobb tömegek kiszolgálását vállalta fel, a munkásosztály igényeit is a szolgáltatási körébe vonva.

A „boldog békeidők” és a válságok hatásai mellett, ugyan hullámvölgyekkel szabdalt, de viszonylag stabilizált működés jellemezte az antikvárium Budapesten és országszerte lévő kereskedelmi egységeinek túlélését, fejlődését. Az olvasóközönség egyre növekvő száma tette lehetővé a könyvkereskedelem eme speciális szakágának rögös útján, a buktatókon való túljutást az antikvárium Budapesten működő egységei részére. A vidéken működő boltok leginkább a nagyvárosokban maradhattak működőképesek az antikvárium Budapesten működő üzleti modelljének helyi szinten való alkalmazásával.

A rendszerváltás utáni időszakban az antikvárium Budapesten és országszerte nehéz időket élt meg, sok kereskedés – akár több nemzedéknyi működés után – a piac elhagyására kényszerült. Az internet és a technika fejlődése új kihívásokat állít az antikvárium Budapesten levő kereskedései elé, hiszen az online antikváriumok a vidéki készletekből is elérhető könyvekkel a helyi kereskedelmet látszólag gyengíthetik. Azonban az online rendszerek csatasorba állításával az antikvárium Budapesten kívüli árusítását szintén lehetővé teszi, hiszen ily módon a fővárosi készletek vidéken is értékesíthetők.

Az antikvárium Budapesten és vidéken egyaránt foglalkozik gyűjtemények, hagyatékok felvásárlásával, így is növelve a lehetőségét az olvasók által régen keresett könyv felbukkanásának. A könyvek iránt érdeklődő, olvasni szerető emberek számára a könyvesboltok új termékei mellett a használt könyv kereskedések, valamint az internet adta lehetőség is nyitva áll az irodalmi és kulturális művek beszerzésére. Az antikvárium Budapesten vagy vidéken elérhető boltjaiban azonban továbbra is óriási élmény minden olvasó számára az ódon könyvek közötti böngészés, olvasgatás.

Az újonnan megjelenő könyveket igen hamar az antikváriumok polcain is megtalálhatják az érdeklődők, onnan azonban kedvezőbb áron vihetik haza, mint az üzletekből.