Antikvárium – könyv

 

Antikvárium könyv

Az antikvárium olyan könyvek kereskedelmével foglalkozó üzlet, mely használt kiadványokat árusít.

Nagyon sok ember az antikvárium kifejezés hallatán rögtön a papirusz, pergamen, rongypapír, bőrkötés, aranyozott könyv vagy márványpapír meglétére asszociál. Pedig az antikvárium kifejezésnek ennél tágabb értelmezése is van. Valójában a régi könyv, ritka könyv és a second hand vagy más néven használt könyv közötti választóvonalat soha nem lehetett meghúzni annak ellenére, hogy ez ügyben már számos vitát lefolytattak.

Tehát ha valaki ősnyomtatvánnyal foglalkozik (az ősnyomtatvány olyan nyomtatvány, amely Európában a könyvnyomtatás feltalálásától, vagyis az 1450-es évektől kezdve az 1500. december 31-ig terjedő időszakban szedésnyomással készült), vagy aki az új megjelenésű könyv első kiadásaival, illetve aki használt könyvvel kereskedik, mind egytől egyig elmondhatja magáról, hogy szakterülete az antikvárium fogalomkörébe tartozik.

 

Hazánkban a tizenötödik századig nem létezett hivatásos könyvkereskedő. Az elsők Mátyás király idején Budán jelentek meg. Az antikvárium üzletek a tizennyolcadik század végére jelentek meg, addig csak házalók és zsibárusok foglalkoztak régi könyv árusításával. Az első antikvárium 1796-ban Pesten nyílt meg, melynek tulajdonosa Muszner Ferenc volt, aki az egyre halmozódó régi kiadványok miatt vállalkozott ennek az üzletnek a megnyitására. Ugyanis más könyvkereskedők valamilyen oknál fogva nem szívesen foglalkoztak a régi kiadványok, nyomtatványok, könyvek értékesítésével.

 

Antikvárium által értékesített könyvek

 

Antikvárium könyv

A leggyakoribb ok, amiért valaki az antikvárium lehetőségét részesíti előnyben, hogy hobbiból gyűjti a régi könyveket. Az ilyen embereknek nincsen nagyobb élmény, mint egy több száz éves könyv fellelése.

Egy-egy régi könyv látványa is szabályosan lázba hozza a gyűjtőket, és ez az érzés még erőteljesebb, amikor egy ilyen könyv a birtokukba kerül. A másik ok, amiért az emberek antikvárium kínálatából válogatnak, az oktatói attitűd.

A harmadik lehetséges ok az antikvárium felkeresésére, hogy az emberek szeretnek befektetési céllal is régi könyveket vásárolni, bízván abban, hogy nem kis haszonra tehetnek szert egy esetlegesen ritkaságszámba menő könyv továbbértékesítésével.

Függetlenül attól, hogy erre az antikvárium felkeresésével tesz-e szert, vagy az egyre népszerűbb internetes antikvárium segítségével, számos ember valóban nem kevés pénzt hajlandó arra költeni, hogy régi jó olvasmányokat találjon magának.

Végezetül, de nem utolsósorban, sok szülőnek megterhelő kifizetni az iskolakezdéshez szükséges tankönyvek tetemes árát. Ilyenkor nagy segítség lehet, hogy legalább a kötelező olvasmányokat beszerezhetik az antikvárium kínálatából. Fontos tudni, hogy az antikvárium lényegesen alacsonyabb áron kínálja a szépirodalmi műveket, modern regényeket. Az antikvárium kínálatában mindenki megtalálhatja a számítását, aki szerényebb anyagiakkal rendelkezik.

Az antikvárium számos olyan könyvvel szolgálhat, melyeket a könyvesboltok már régen elfelejtettek. Sok antikvárium személyesen is felkereshető, de az internet elterjedése óta lényegesen könnyebb dolga van a régi könyvek keresőjének. Számos antikvárium rendelkezik weboldallal, ahol az esetek többségében kedvünkre válogathatunk a virtuális katalógusból, és akár meg is rendelhetjük a nekünk tetsző könyvet.

Fontos megemlíteni, hogy egy antikvárium nemcsak könyvek árusításával foglalkozik. Sokan nem tudják – vagy már feledésbe merült –, hogy hagyatékok felvásárlása végett is fordulhatunk antikvárium üzletekhez. Ők szívesen megveszik a számunkra terhes, értéktelen könyveket, gyűjteményeket.

Akad olyan antikvárium is, amely régi képeslapokkal is foglalkozik. A szenvedélyes képeslapgyűjtők között akad olyan, aki a képeslapot önmagáért szereti, mások kimondottan egy bizonyos témában gyűjtenek képeslapokat, és abból mindent megvesznek, amit csak találnak.

Az antikvárium hasznán túl, aki járt már igazi antikvárium üzletben, tudja, mit jelent belépni egy olyan helyiségbe, amit a történelem hangulata leng körül. Számára az idő rögtön megszűnik létezni, a rohanás, a stressz ott ismeretlen fogalom. Szinte kézzel tapintható, érezhető az a tömény illat, amely a sokak által forgatott könyv testéből árad. Ha egy ilyen könyv beszélni tudna, vajon mennyi mindent árulhatna el nekünk? Nem véletlenül mondják, hogy a könyvnek lelke van, főleg a régi, sok kézben megfordult kötetnek.