Használt kiadványok lelőhelye

 

Antikváriumok

Az antikváriumok nemcsak hazánkban, de szerte a világban a fejlett társadalmakban szinte mindenütt megtalálhatók.

Az antikváriumok a gazdag nyugati társadalmakban sem feltétlenül az antik könyvek kereskedelmére épülnek, hanem a használt könyvek rajongói is aktívan látogatják a boltokat.

A könyvesboltokhoz képest az antikváriumok egy teljesen más világ, hiszen az új könyvek piacához képest ezen boltok választékának összetétele gyökeresen más. Az antikváriumok készletei akár nap mint nap újdonságot mutathatnak a betérő számára, hiszen a készlet is frissülhet, de böngészés közben a polcok rejtekén elfeledett kincsek is kezünkbe akadhatnak.

Az antikváriumok közül az egyik első hazánkban 1796-ban Meissner Ferenc budai kereskedése volt. Azonban Pesten és Budán sorra nyíltak az antikváriumok, hiszen a gyűjtők mellett az egyetemisták közössége is megkedvelte a könyvkereskedelem eme ágazatát. Az antikváriumok alapítói a tizenkilencedik században igen sokszor könyvkiadók tulajdonosai voltak.

Az antikvár könyvkereskedelem különböző szakágazatai az antikváriumok esetében ritkán tagozódnak speciális szakágazati boltokra, legtöbb esetben a kereskedés palettáján minden szegmens megtalálható. A régi metszetek, rajzok területén találunk ugyan specializálódott boltokat, azonban a könyvek általában itt is megtalálhatóak. Az antikváriumok az ősnyomatoktól az antik könyv, régi könyv és a használt könyv kereskedelmén kívül a régi képeslapok, metszetek, rajzok, kották újraértékesítésében is igen nagy szerepet játszanak.

A használt könyv piaca a gazdasági helyzetnek köszönhetően a válságos időkben is élénk, hiszen a könyv új értékénél jóval alacsonyabb áron, de sokszor igen jó állapotban találhat újra gazdára az antikváriumok segítségével.

A használt könyvek között akár egy-két hónapja kiadott művek is felbukkanhatnak. Azonban az antikváriumok polcain néhány éves könyvek is elérhetővé válnak, amelyek új könyvként hiányoznak már az üzletek polcairól.

A könyvtár viszonylag stabil választékával szemben az antikváriumok véráramában folyamatos mozgás tapasztalható. A különleges szakterületek – régi orvoslás, vallás, természetgyógyászat, néprajz, történelem – rajongói mindinkább az antikváriumok felé fordulnak, hiszen az itt felbukkanó művek egy része máshol nem lelhető fel.

Az igényes irodalom és a művészeti tárgyú könyvek is a kultúra azon megnyilvánulásai, amelyek az antikváriumok készleteit gazdagítják, a csak kikapcsolódásra vágyó olvasók igényeinek kielégítése mellett. Böngészgetni az antikváriumok polcain, gyermekkori kedvenceink lapozgatása – néha egy időutazás érzetét kelti az emberben, a felidézett élmények sokszor töltik fel pozitív energiával a vásárlókat.