Kereskedelmi nézőpontok

 

Az online könyvkereskedéseknél sok esetben az eladó könyv különböző kedvezmény kategóriákba kerül. Az online könyvesboltok kínálati palettája igen szerteágazó, azonban jórészt az új könyvek piacának termékeivel operál.

A csomagolási és postaköltség figyelembevétele, valamint az előre utalás költsége azonban az eladó könyv bekerülési költségét igen megnövelheti. A hagyományos könyvesboltok esetében az eladó könyv még így is gazdaságosabb lehet, esetlegesen az akció mértéke akár megegyező szintet is elérhet az online könyvesházakéval. Az antikváriumok eladó könyv készlete azonban a régebbi kiadású könyvek szegmensét is elérhetővé teszi a vásárlóközönség részére.

Saját könyvtárunk tételeinek értékesítésére is lehetőség nyílik az antikváriumokban, egyes portálokon az internet lehetőségeinek igénybevételével hirdethető, az eladó könyv kategóriában elhelyezve, fórumokon megjelenítve. Korunk technológiai vívmányainak köszönhetően tehát igen sok lehetőségünk van beszerezni az új és a használt kiadványokat.

Az internet a könyvpiacot ugyan részlegesen visszavetette, de elpusztítani nem tudja. Az e-könyvek olvasása körülményesebb, letöltésük sok esetben a szerzői jogvédelemnek köszönhetően szinte lehetetlen, vagy büntetést vonhat maga után.

A közeljövőben várhatóan a használt eladó könyv piaca ismét élénkülni fog, hiszen a gazdasági nehézségek a családok egy részének esetében, néha már az évtizedes gyűjtések pénzre váltásáig fajulnak. Az így piacra kerülő eladó könyv kedvezményes árával másokat segíthet hozzá a spóroláshoz.

A rendszerváltással megjelenő multinacionális áruházak óriási bizományos berendelései nyomán az értékesítésből visszamaradt köteteket a kiadók kénytelenek sokszor termelői ár alatt értékesíteni a veszteség csökkentése céljából. Az eladó könyv ezáltal igen jó áron is eljuthat az olvasóhoz, bizonyos időintervallum elteltével.