Erich Kastner

 

Erich Kastner

Emil Erich Kastner (1899. Február 23.-1974. Július 29.) német író, költő, forgatókönyvíró, ismert a humoros, ravasz költészetéről, gyermek irodalmáról. 

 

Életrajza

 

Drezda 1899-1919

Erich Kastner Drezdában született. Édesapja, Emil bőrkereskedő, édesanyja Ida született Augustin volt, cselédlány, majd később fodrász lett, hogy kiegészítse férje jövedelmét.

Erich Kastner különösen szoros kapcsolatot ápolt édesanyjával. Míg Lipcsében és Berlinben tartózkodott, naponta küldözgetett neki bizalmas hangvételű leveleket, képeslapokat, és ez a kapcsolat a novelláiban is sokszor kiütközik. Azt beszélik, hogy Erich Kastner igazi édesapja nem Emil Kastner volt, hanem a zsidó háziorvos, Emil Zimmermann (1864-1953), ezek a pletykák azonban nem voltak megalapozottak. Erich Kastner az 1957-es Mikor én kisfiú voltam című önéletrajzában írt a gyerekkoráról. Szerinte ő nem szenvedett attól, hogy egyke gyerek volt, hiszen számos baráttal rendelkezett, sosem volt magányos.

1913-ban Erich Kastner beiratkozott a drezdai tanárképző főiskolára, majd 1916-ban otthagyta, nem sokkal azelőtt, hogy megkaphatta volna a minősítését, mely feljogosíthatta volna az állami iskolákban való tanításra.

1914-ben, mikor Erich Kastner 15 éves volt, kitört az I. Világháború. Később így írt az eseményről: „Véget vetett a gyerekkoromnak”. 1917-ben besorozták, és a nehéztüzérség részévé vált. A kiképzés brutalitása, melyen Erich Kastner katonaként keresztülment, erőteljesen rányomta bélyegét antimilitarista szemléletére.

A háború után visszatért a drezdai iskolába, ahol kitüntetéssel érettségizett, és elnyerte a Drezda város arany ösztöndíját.

 

Lipcse 1919-1927

1919 őszén Erich Kastner beiratkozott a lipcsei egyetemre, hogy történelmet, filozófiát, német nyelvet, irodalmat és színháztudományt tanuljon.

1925-ben doktori fokozatot kapott a Nagy Frigyes és a német irodalom értekezéséért. Erich Kastner a tanulmányait a Neue Leipziger Zeitung napilapnál lévő újságírói és színikritikus bevételeiből finanszírozta.

 

Berlin 1927-1945

Ezen időszak volt Erich Kastner életében a legtermékenyebb. Néhány éven belül a főváros egyik legfontosabb szellemi alakjává vált. 1928-ban jelent meg az Emil és a detektívek, mely az első és máig a legismertebb gyermekkönyve.

1933-ban a szintén korabeli témát feldolgozó Repülő osztály című regénye jelent meg. A Gestapo többször is letartóztatta, és kihallgatta, könyveit elégették, mert ellentétesek voltak a német szellemmel.

A II. Világháború után Münchenbe költözött, ahol 1948-ig a Neue Zeitung rovatvezetője volt. 1951-ben a Két Lotti forgatókönyvével elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. Soha nem nősült meg, bár az utolsó két könyvét (Az Emberke, és Az Emberke meg a Kislány) az 1957-ben született Thomas Kastner nevű fiának írta.