Irodalom másodkézből

 

A kereslet növekedése a használt könyv iránt részben a gazdasági helyzet negatív változásainak, részben a könyvesboltok nem mindenre kiterjedő választékának köszönhető.

Az évi tíz-tizennégyezer új könyv készletezése a könyvesboltokban nehezen volna kivitelezhető. Hiszen könyvenként három példány esetén is harminc-ötvenezer kötet elhelyezése nem kis gondot okozna. Az antikváriumokban a használt könyv kategóriában könnyebben elérni a keresett kötetet. A használt könyv felvásárlásnak köszönhetően több forrásból változatosabb paletta összeállítására nyílik lehetőség. A másodkézből származó kötetek állapota sok esetben a könyvesboltihoz közelít, azonban jóval elérhetőbb árkategóriába sorolva.

A friss megjelenésű művek is viszonylag hamar elérhetővé válnak az antikvár értékesítéssel foglalkozó boltok polcain. Azonban a régebben megjelent kiadványok beszerzése szinte lehetetlen lenne azon kereskedők nélkül, akik a használt könyv speciális területén tevékenykednek. Antik és régi könyv vásárlása esetében is az antikváriumok számítanak a legközkedveltebb forrásnak.

Az internetnek köszönhetően az online antikváriumok is egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak a használt könyv szegmensen belül. A kötelező olvasmányok, klasszikus regények, verseskötetek, orvosi, néprajzi, valamint a vallással kapcsolatos művek is elérhetők a használt könyv szegmensen belül, a romantikus és ponyvaregényekkel egyetemben. A majdnem minden igényt kielégítő választéknak köszönhetően a kisgyermektől a nyugdíjasig bárki megtalálhatja a neki tetsző olvasmányt a használt könyv birodalmában. A használt könyv körforgása, örökké változó választéka a bizonyíték a kultúra iránti igény folyamatosságára.

A lexikonok, szótárak, szakkönyvek, művészeti kiadványok a tudás adathordozói, olyan kincsek, amelyek az otthoni könyvtár díszeivé válhatnak. A régi és használt könyv a történelem eseményeit is más szemüvegen át mutathatja olyan írók tollából, akik megélték az eseményeket, és nincs érdekükben megváltoztatni a valóságot. A nézőpontok és érvek a használt könyv vásárlása során tehát igen sokszínűek, ami mégis közös bennük: az olvasás szeretete és az írott kultúra tisztelete.

Az antikvár kereskedő a régi és használt könyv esetében is igen speciális, nagy gyakorlatot igénylő szakmaisága a könyv, a kultúra szeretete nélkül szintén nem létezhetne.