Jonathan Swift

 

Jonathan Swift

Jonathan Swift (1667. November 30. – 1745. Október 19.) ír szatirikus, esszéista, politikai röpiratíró, költő és pap, aki a dublini St. Patrick székesegyház főesperese volt.

Legismertebb munkái a Gulliver’s Travell (Gulliver utazásai), A Modest Proposal (Egy szerény javaslat), A Journal to Stella (Egy napló Stellának), Drapier’s  Letters (Drappier levelei), The Battle of the Books (A könyvek csatája), An Argument Against Abolishing Christianity (Egy érvelés a kereszténység megszüntetése ellen), és A Tale of a Tub (Egy teknő meséje).

Jonathan Swift valószínűleg a legelső angol nyelvű prózai szatirikus, és aki legkevésbé ismert a költészetéről. Eredetileg minden műve különböző álnéven jelent meg, mint Lemuel Gulliver, Isaac Bickerstaff, vagy MB Drapier. Mestere volt a szatíra két stílusának, a horatiusi és a juvenalisi stílusoknak.

 

Élete

 

Jonathan Swift Dublinban, Írországban született egy angol-ír családban, édesapja Jonathan Swift (1640-1667) második és egyben egyetlen fiú gyermekeként.

Édesanyja Abigail Erick (vagy Herrick). Jonathan Swift édesapja meghalt, még mielőtt fia megszületett volna, így az édesanyja Jonathan Swiftet a befolyásos Godwin nevű nagybátyja gondjaira bízta, majd ő maga visszatért Angliába.

Godwin nagybátyja (1628-1695) lett a fiatal Jonathan Swift jótevője. A Kilkenny kollégiumba küldte, majd 1682-ben a dublini egyetemre íratta be. 1688-ban azonban a politikai forradalom az ország elhagyására kényszerítette, így Angliába utazott, ahol édesanyja segítségével titkári állást kapott.

Itt ismerte meg az akkor 8 éves árva kislányt, Esther Johnsont, akit szárnyai alá vett, mentora lett és a Stella becenevet adta neki. Kettejük között egy szoros barátság alakult ki, mely egészen Esther haláláig fenn is állt.

1702-ben megszerezte a diplomáját a dublini Trinity College-ban. Egy ideig a tory-párti hetilapnak volt a kiadója, de Anna királynő halálával politikai pályafutásának vége szakadt.

Nagy rejtély és vita alakult ki Jonathan Swift Estherhez fűzött barátságával kapcsolatban. Azt rebesgetik, hogy 1716-ban feleségül is vette a lányt.

Jonathan Swiftet izgalmas, udvariatlan és különc embernek tartották. Ez a különcsége leginkább a dr. Shit álnéven kiadott emberi ürülékről szóló értekezésében mutatkozott meg.