Katona József

 

Katona József

Katona József (1791. November 11. – 1830. Április 16.) magyar drámaíró és költő, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja, a legendás történelmi tragédia, Bánk Bán szerzője.

 

Élete

 

Katona József Kecskeméten született. Édesapja Katona József takácsmester, édesanyja Borbák Ilona.

1798-1802 között a kecskeméti római katolikus elemi iskolába járt, majd Pesten, Kecskeméten és Szegeden a piaristáknál töltötte gimnáziumi éveit.

A Pesti egyetemen tanult jogot, és ezzel egyidejűleg a főváros színházi életéből is kivette részét. Katona József, számos színdarabot írt, fordított és német melodrámai munkákat adaptált a magyar színpadra.

1816-ban letette az ügyvédi vizsgát, majd 1820-ig ügyvédként tevékenykedett Pesten. Reménytelenül szerelmes volt Déryné Széppataki Róza nagy színésznőbe, aki sosem viszonozta érzelmeit.

A Bánk bán első változatát 1815-ben írta meg, a darab ősbemutatójára pedig 1833-ban került sor. 1815-ben egy kolozsvári folyóirat irodalmi pályázatot hirdetett (történelmi dráma, magyar háttérrel), melyre Katona József is beküldte fő művét a Bánk bánt. A verseny eredménye nagy csalódás volt Katona József számára, ugyanis az ő művét még csak meg sem említették az eredményhirdetéskor. 1820-ban átírta a darabot és magánkiadásban tette közzé, de az 1830-as évek közepéig továbbra is észrevétlen maradt.

Visszatért szülővárosába, Kecskemétre, és életének utolsó 10 évében már nem írt több színpadi darabot. 1830-ban, Kecskeméten halt meg szívrohamban.

 

Bánk bán

 

A történet Bánkról szól, akit II. András király nevezett ki alkirállyá, míg ő távoli hadjáratokon vett részt. Bánk belebonyolódott a király német származású felesége elleni összeesküvésbe, melyet Bánk megpróbált megakadályozni, de végül ő volt az, aki megölte a királynét.

Gyilkosságának oka politikai és személyes indíttatású is volt egyszerre: Gertrúd királyné részt vett egy cselszövésben, mely Bánk feleségének elcsábítása lett volna. Bánk bán összetett karaktere és a mély konfliktus a szolgálat és a személyes gyász között tette Bánk bánt az egyik legjobb magyar drámává.

 

Katona József a Bánk bán mellett színműveket, és jelentős költeményeket is írt, értékes kutatásokat végzett Kecskemét város történetéről, valamint dramaturgiai kérdésekről szóló tanulmány szerzője is volt.