Kiadványok értékesítése

 

A könyv eladás a könyvgyártás folyamatának végső állomása, többnyire a kiadók, illetve a könyvkereskedők feladata.

A könyv eladás számos módon és helyen történhet. Lehet egy könyvterjesztő hálózaton belül vagy független könyvesboltban, de akár az online világban is. Persze az egyik nem zárja ki a másikat, hiszen egyre több könyvesbolt vagy antikvárium rendelkezik webáruházzal, hogy ily módon is értékesíthesse könyveit.

A könyv eladás nemcsak könyveket, hanem térképeket, újságokat vagy akár napilapokat is magában foglalhat. Az antikváriumok nemcsak a könyv eladás mozzanataival, hanem könyvek felvásárlásával is foglalkoznak, ezzel teszik lehetővé az árukészlet folyamatos cserélődését és a könyv eladás olcsóbbá tételét.

A legkorábbi nyomdászok egyben szerkesztők és könyvkereskedők is voltak. Sokszor előfordult, hogy nem sikerült az összes könyvet értékesíteniük, így akár komoly készletet is felhalmozhattak, ami szükségessé tette a könyvügynökök megjelenését, egy új szakma elterjedését. A könyv eladás nem a könyvesboltok kizárólagos joga. A lakosság zöme is komoly felhalmozott könyvkészlettel rendelkezik, ami bizonyos esetekben szükségtelenné válik számukra. Ennek oka lehet költözés, helyszűke, öröklés, vagy pusztán az a tény, hogy megunta és szívesen frissítené a régi könyvtárát újabbakkal. A könyv eladás ezen módozatára az antikváriumok kiváló lehetőséget nyújtanak, sok esetben házhoz is mennek nagyobb mennyiségű könyvkészletért.

A könyvesboltok, antikvárium üzletek vagy online kereskedések lehetőségei a könyv eladás terén szerencsére még mindig számottevőek, köszönhetően annak a ténynek, hogy az emberek még mindig szívesen olvasnak, annak ellenére, hogy a szórakoztatóipar, a média és a számítógépes programok igyekeznek kiszorítani a könyveket az ifjúság életéből, és a saját termékeikkel betölteni a keletkező űrt. Nekünk, felnőtteknek lenne dolgunk a gyerekeket és a fiatalokat visszaterelni a könyvkultúra szeretetéhez.