Írásos műalkotások

 

könyvek

A könyvek műalkotások, a művészet egyéni megnyilvánulásai, amelyek segítenek lelkünk felemelkedésében, hogy az élet nehézségei közepette is észrevegyük a szép dolgokat, és amelyek elengedhetetlen részeit kellene képezniük mindennapi életünknek.

A könyvek lapjain lévő sorokat olvasva olyan élményekben lehet részünk, melyek közül egyet sem pótolhatunk sem az interneten böngészve, sem a televízió műsorait nézve.

Aki már olvasta Victor Hugo Nyomorultak vagy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét, az nagyon is megérti és átérzi a könyvek által nyújtott érzelmi katarzist annak ellenére, hogy mindkét regényből híres film is készült. A könyvek elkészítése igazi szellemi munkát igénylő feladatok sorából áll össze.

A könyvek megírása, tartalmának kiötlése, a cselekményszálak végigfuttatása, mind az írók reszortja. Ezután következnek a kiadók, nyomdák, marketing szakemberek, ügynökök és a kritikusok.

Természetesen a mai internetes korban a könyvek már akár maguk az írók által is publikálhatók a virtuális világban, ahol számos lehetőség és hely közül lehet választani, hogy ennek a folyamatnak a legmegfelelőbb formáját kiválasszuk. Annak ellenére, hogy az elektronikus könyvek, számítógépek, laptopok, mobiltelefonok vagy hangos könyvek megpróbálják a piacról kiszorítani a nyomtatott könyvek különböző fajtáit, szerencsére sok ember hisz még az igazi, kézzel fogható és lapozható könyvek erejében, értékében.

Sokan még mindig felismerik a könyvek azon értékét, melyben meleg, érzelmi kötelék alakul ki a gyermek és a szülő között a közös olvasás közben. Azt is érdemes tudni, hogy a könyvek interaktívak, a gyerekeket és felnőtteket is egyaránt gondolkodásra ösztönzik. Fikciók és szépirodalmi könyvek is szélesítik ismereteinket. Új gondolati utakat nyitnak meg előttünk, és újabb és újabb ötleteket adnak.

Miért hasznos a könyvek olvasása, amikor a mai világban más módokon is lehet informálódni?

Nos, ez a kérdés máris szükségtelenné válik azoknak az embereknek, akik az olvasást szórakozásnak, örömforrásnak, élvezetnek tekintik. Ugyanakkor a könyvek fontosak a tanulás szempontjából is.

A könyvek olvasása nem feltétlenül kell, hogy hasznos legyen, sokszor pusztán az olvasás öröme a cél, és bár látszólag a könyvek kiszorulhatnak otthonunkból, ugyanakkor még mindig nagy becsben tartott részei a kultúrának.