Mark Twain

 

Mark Twain

Eredeti neve Samuel Langhorne Clemens (1835. november 30. – 1910. április 21.), amerikai író, újságíró.

 

Munkássága

 

Mark Twain az Egyesült Államokban, Floridában, Missouri államban született. Előkelő, de szegény ír-angol bevándorló család sarja volt, akik már a függetlenségi háború előtt az új világban telepedtek le.

Felcseperedve a Missouri Courier-nél kezd dolgozni, első rövid cikke azonban a testvére tulajdonába került Hannibal Journal lapjain jelent meg. Tizenhét évesen már utazó tudósító volt a bátyja lapjánál.

1855-től St. Louis-ban folyami gőzhajón élt és dolgozott. 1861-től belépett egy szabadkőműves páholyba. Aranyásóként is dolgozott Nevadában, majd 1862-ben ismét újságíróként dolgozott egy nevadai lapnál.

1863. február 3.-án használta először a Mark Twain írói álnevet. Közel-keleti és európai tudósítóként is tevékenykedett.

Olivia Langdon-nal 1870-ben kötött házassága után Hartfordba, Connecticutba költöztek. Connecticut jó hatással volt rá, itt írta legjobb írásait: Élet a Missisipin, Tom Sawyer kalandjai, Huckleberry Finn kalandjai.

Érdekességként megemlíthetjük, hogy a Tom Sawyer kézirata az első a világon, amit az író írógépen pötyögött le, majd később könyv alakban is megjelent.

1891-ben Európába utazott. Üzleti vállalkozása veszteségeinek kiegyenlítésére világ körüli előadó körúton vett részt, így a Lipótvárosi Kaszinóban is tartott felolvasást 1899. március 25.-én Budapesten.

A körút segített rendezni tartozásait és anyagi helyzetét.

Mark Twain regényíró, újságíró, humorista volt. Ifjúsági regényei generációk óta a gyerekek kedvencei. Humora, éleslátása magával ragadja az embereket. Önéletrajzát rendelkezése szerint csak halála után száz évvel adhatták ki.

1910. április 21.-én távozott a földi világból. Szintén érdekesség hogy a Halley-üstökös áthaladása évében született és egy nappal következő elhaladása után halt meg.

 

Művei

 

Ádám és Éva naplója
A titokzatos idegen
Az aranykor
Az egymillió fontos bankjegy és egyéb írások (1889)
Egy jenki Arthur király udvarában (1893)
Élet a Missisippin (1883)
Huckleberry Finn kalandjai (1884)
Jámbor lelkek külföldön
Jeanne D'Arc
Koldus és királyfi (1882)
A lóvátett város (1900)
Megszelídítem a kerékpárt
Puddingfejű Wilson (1894)
Tom Sawyer kalandjai (1876)
Tom Sawyer mint detektív – Tom Sawyer léghajón (1896)
Utazás az Egyenlítő körül (1897)