Moliére

 

Moliére

Jean-Baptiste Poquelin, ismertebb színpadi nevén Moliére (1622. Január 15. – 1673. Február 17.) francia drámaíró és színész, a modern komédia megteremtője.

Moliére legismertebb művei a Képzelt beteg, Tudós nők, Az úrhatnám polgár, A fösvény, A mizantróp, Tartuffe.

 

Élete

 

Egy virágzó polgári családban született Párizsban, édesapja Jean Poquelin egy párizsi királyi kárpitos volt, édesanyja Marie Cressé, aki Moliére 10 éves korában meghalt.

A Collége de Clermont nevű nagyhírű jezsuita iskolába járt, ahol a latin mellett tudományokat és skolasztikus filozófiát is tanult.

Moliére 18 éves korában apja ráhagyományozta az udvari kárpitos címet, és az ezzel járó hivatalt, mely lehetővé tette számára XIV. Lajossal való gyakori találkozásokat.

1843-ban, szerelmével Madeleine Béjart-ral megalapították első színtársulatukat, mely azonban 1845-ben csődbe ment. Ezt követően vándorszínészeknek álltak és 14 éven keresztül járták a környékbeli kis falvakat. Ekkor vette fel az egyik kis francia falu után a Moliére nevet, hogy édesapjának ne kelljen a színész fiával szégyenkeznie.

1659-ben a Petit-Bourbon-ban mutatták be – a párizsi-olasz commedia dell’arte színtársulatával egyesülve – Moliére első átütő sikernek számító darabját, a Kényeskedőket. 1662-ben a grandiózus Théátre du Palais-Royalba költözött az olasz partnereivel, és feleségül vette Armande-ot, akiről úgy gondolta, hogy Madeleine húga (valójában Madeleine titkos kapcsolatából született lánya volt).

Ugyanebben az évben mutatták be a Nők iskolája című remekművet, mely Moliére házasságával egyetemben számos kritikát kapott. 1664-ben mutatták be a Tartuffe-öt Versailles-ban, mely óriási felháborodást kavart. 1671-ben meghalt Madeleine Béjart, kinek vesztesége még jobban legyengítette az akkor már betegeskedő Moliére-t.

1672-ben írta meg a Tudós nők című művét, mely nagy sikert aratott. A Képzelt beteg című előadása közben a színpadon összeesett, majd néhány órával később a saját otthonában meghalt.

Moliére a darabjait sokszor közvetlen szükségletre, maga az előadás miatt írta, viszont az idő szorítása miatt sokszor nem volt már alkalma kidolgozni a végkifejletet, így a deus ex machina eszközeit alkalmazta.