Régi képeslapok

Régi képeslap

Sokan foglalkoznak régi képeslapok gyűjtésével. A régi képeslapok értékét nem befolyásolja az a tény, hogy használták-e már őket postai levelezésre, vagy sem.

Gyakran előfordul, hogy a képeslapok sokkal idősebbek a postai bélyegzőnél. Összességében elmondhatjuk, hogy azok a képeslapok, melyeken valódi fotók láthatók (különösen városokról), sokkal népszerűbbek a gyűjtők körében, mint az egyszerű nyomtatott képeslapok.

Képeslapok születése

A képeslapok szülőatyjának August Schwarz oldenburgi kereskedőt tartják, aki 1870-ben, a francia–porosz háború idején egy német levelezőlap bal felső sarkára egy ágyú mögött álló tüzér képét nyomtatta. Az 1890-es évekre ebből a kis ágyús képből egyre nagyobb és élethűbb képek fejlődtek ki. Erre az időszakra tehető a képeslapok Magyarországon való elterjedése is.

 Képeslapok fajtái

Tájképek

Az ilyen jellegű képeslapok azóta léteznek, amióta maga a levelezőlap. A gyűjtők előszeretettel foglalkoznak a tájakat, városokat, nevezetességeket ábrázoló lapokkal, melyek egyfajta történelmi referenciát nyújtanak épületekről, utcákról, illetve akár olyan városokról is, melyek már nem is léteznek, vagy jelentősen megváltoztak az évtizedek során.

Üdvözlőlapok

A régi képeslapok közül ez a másik elég nagy szegmense a gyűjteményeknek. Karácsony, húsvét, születésnapok és más hasonló ünnepekkor, illetve különleges alkalmakkor a képeslapok meglehetősen gyakoriak voltak.

Történelmi témájú képeslapok

A történelmi témájú képeslapokat különböző események – például kiállítások, felvonulások, koronázások stb. – emlékére nyomtatták.

Művészi témájú képeslapok

Valószínűleg az ilyen témájú képeslapok alkotják a régi képeslapok legfontosabb kategóriáját. Ezeket a kártyákat már megjelenésükkor eleve magasabb áron értékesítették. Az ilyen témájú lapokat ritkaságuk teszi igazán népszerűvé napjainkban a gyűjtők körében.

Fotografikus képeslapok

A fotóművészeti témájú képeslapok gyakran kézzel színezettek, és nagy részletesség jellemzi őket.

Konklúzió

A régi képeslapok gyűjtése nemcsak kellemes időtöltés, de – ahogy ezt világszerte milliók igazolják – egyben jó befektetés is.

A régi képeslapok, amellett, hogy történelmi jelentőséggel is bírnak, gyönyörűek. Némelyiken híres személyiségek autogramja található, némelyiken nevetni lehet, de van olyan is, amelyik megríkat. Minden vallás, nemzetiség, társadalmi csoport, hétköznapi témák és ünnepnapok felsorakoznak a régi képeslapokon.