Rudyard Kipling

 

Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (1865. December 30.-1936. Január 18.) angol költő, novellista, regényíró, főként az Indiában lévő, angol katonákról szóló meséiről, verseiről, továbbá gyerekeknek szóló meséiről vált emlékezetessé, melyekért 1907-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

Bombayben született, a Brit gyarmatú Indiában, majd 5 éves korában a szüleivel átköltöztek Angliába.

Rudyard Kipling legismertebb irodalmi művei a Dzsungel Könyve, (történetek gyűjteménye, melyekhez a Rikki-Tikki-Tavi is tartozik), Kim (1901), Mesék/Elefántkölykök (1902). Gyermek könyvei örökzöld klasszikus gyermekirodalmi alkotások. Rudyard Kipling volt Anglia egyik legnépszerűbb írója, mind prózában, mind versben. George Orwell úgy nevezte, mint „a brit imperializmus prófétája”.

 

Élete

 

Édesapja John Locwood Kipling (1837-1911) szobrász és tervező, édesanyja Alice Macdonald (1837-1910). John és Alice 1863-ban találkoztak először, majd az angliai Staffordshire-ben lévő Rudyard tónál randevúzgattak.

A tó és környékének szépsége annyira megindította őket, hogy első születendő gyermeküknek is ezt a nevet szánták. 1865-ben költöztek át Indiába.

Alice összes lánytestvére hírességhez ment feleségül. Rudyard Kipling leghíresebb unokatestvére Stanley Baldwin, aki Anglia konzervatív miniszterelnöke volt három alkalommal is az 1920-as és 30-as években.

1878-ban Rudyard Kipling felvételt nyert az United Services College nevű intézménybe, mely a brit hadsereg számára képezte ki a fiúkat. Az iskola először nehéznek bizonyult számára, de később barátokat szerzett, mely jó alapul szolgált több gyerektörténetének is.

Első szerelmét is (Florence Garrard) itt ismerte meg, akiről első regénye az Elhalványult fény (1891) Maisie nevű szereplőjét mintázta. Sajnos a középiskola befejeztével nem jutott be az Oxfordi egyetemre, így édesapjánál kezdett el dolgozni Pakisztánban. Rudyard Kipling szerkesztő asszisztense volt egy kis helyi újságnak, a Polgári és Katonai Közlönynek.

1882. Október 18.-án visszahajózott Bombaybe, Indiába. Az ezt követő években hat novelláskötetet adott ki, melyek szerzői jogát később eladta, hogy a pénzből Londonba, a Brit Birodalom irodalmi fővárosába utazhasson.

1889-ben hagyta el Indiát, és először Amerikába utazott, ahol minden fontosabb nagyvárost meglátogatott. 1892-ben nősült meg, az akkor 29 éves Carrie Balestiert vette feleségül. Három gyermekük született, akik közül csak Elsie érte meg a felnőttkort.